aandachtspunten-verbouwen-top

Aandachtspunten voor verbouwen van uw woning

Wat zijn de aandachtspunten voor een verbouwing? Heeft u verbouwplannen voor uw mooie jaren 30 woning om wat voor reden dan ook? Dan komt er heel wat op u af, alleen de vergunning aanvragen kan al problemen geven. Moet u wel een vergunning aanvragen of is een melding genoeg? En de verbouw zelf? Waar moet u allemaal aan denken?

We proberen het u in dit artikel uit te leggen door de belangrijkste aandachtspunten met u door te nemen. Eén advies kunnen we u nu al geven: zorg voor een betrouwbare aannemer!

De verbouwplannen

Zoals gezegd maakt de reden voor een verbouw meestal niet uit al kan het in uitzonderlijke gevallen wel een rol spelen. Wanneer u meer ruimte nodig bent omdat uw gezinssituatie daarom vraagt of omdat u in een oud en slecht geïsoleerd huis woont. U wilt daarom de woning aanpassen aan de eisen van deze tijd, ook in verband met de energietransitie. Daarom besluit u tegelijkertijd ook deze noodzakelijke aanpassingen uit te voeren want dan hoeft u maar één keer alles overhoop te halen, toch?

Unieke woning

Een fraaie jaren 30 woning, een oud herenhuis of een oude pastorie vragen om een speciale behandeling. Vooral wanneer u de woning in al zijn glorie wil herstellen maar toch wil laten voldoen aan de – soms strenge – eisen van deze tijd. Daarvoor is kennis én ervaring nodig van gedegen vakmensen die wij beschikbaar hebben. EQ-bouw denkt met u mee en adviseert u eerlijk en transparant! Heeft u een mooie jaren 30 woning, vraag naar de mogelijkheden. Maar lees ook het artikel Jaren 30 woning renoveren.

aandachtspunten-verbouwen-unieke-woning

Financiering

Een belangrijke vraag die u zicht natuurlijk al zelf heeft gesteld of misschien ook niet, is hoe de verbouw wordt gefinancierd. Hierover kunt u beste met een financieel expert aan tafel gaan zitten die u kan vertellen wat op dit moment verstandig is; eigen geld gebruiken, een lening of hypotheek afsluiten of een combinatie. Zodra u weet wat uw budget is, kunt u plannen gaan maken.

Voorbereiding

Een verbouwing eist een goede voorbereiding zodat u weet wat mogelijk is en juist niet, wat gedaan moet worden, waar je aan moet denken, enzovoort.

Het begint natuurlijk met een wensenlijstje; wat wilt u allemaal:

  • Wat wilt u precies verbouwen; het hele huis of alleen de benedenverdieping of het dak vervangen zodat er (nieuwe) slaapkamers kunnen komen.
  • Wilt u bijvoorbeeld ook een aanbouw of serre plaatsen?
  • Hoe wordt de afwerking aan de buitenkant?
  • Wilt u de woning energie-neutraal maken of alleen zo energiezuinig als mogelijk is?

Deze punten, en wellicht heeft u er meer, gaat u verder uitwerken zodat een duidelijk beeld ontstaat van het gewenste eindresultaat.

EQ Bouw kan ook het maken van de bouwtekening voor u verzorgen. Voor meer informatie Bouwtekeningen en Architectuur of maak direct een afspraak voor een kennismaking.

aandachtspunten-verbouwen-plannen

Offerte

Om een goed beeld te krijgen van wat mogelijk is en wat de kosten kunnen worden, vraag u een offerte aan.

Ga niet blindelings voor de laagste prijs want het spreekwoord is niet voor niets ‘goedkoop is duurkoop’. Bij EQ-Bouw is de offerte geheel vrijblijvend en transparant.

Vergunningen

Een goede aannemer denkt ook met u mee wanneer het gaat om de vergunning. Voor kleine verbouwingen als het plaatsen van een kleine aanbouw of een dakkapel heeft u soms geen vergunning nodig. U moet dit echter altijd controleren en dat kunt u zelf doen op de site ‘omgevingloket.nl’ van de overheid.

Als blijkt dat u een vergunning moet aanvragen, zal EQ Bouw u daarin ondersteunen.

Buren

Niets is vervelender dan een conflict met de buren. U woont tenslotte (jaren) naast elkaar en komt elkaar regelmatig tegen.
U kunt een conflict voorkomen door de verbouwplannen met de buren te bespreken. Natuurlijk niet als u een nieuwe badkamer laat plaatsen maar wel wanneer er bijvoorbeeld een extra raam in die badkamer wordt geplaatst die uitkijkt op het huis van de buren. Dan moet er namelijk aan bepaalde regels worden voldaan.

Door vooraf met uw buren hierover afspraken te maken voorkomt u veel trammelant. Misschien dat zij ook nog aandachtspunten kunnen aandragen waar u niet aan hebt gedacht en die hier niet zijn genoemd.

aandachtspunten-verbouwen-contract-verbouwingsovereenkomst

Energieneutraal of energiezuinig

Nieuwe woningen dienen tegenwoordig (bijna) energieneutraal te worden gebouwd maar in ieder geval krijgen ze geen aansluiting meer op het gasnet. Dat betekent dat deze woningen voor de energievoorziening alleen aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet naast bijvoorbeeld zonnepanelen en eventueel een collectief warmtenet voor warmte.

Een bestaande woning energieneutraal of zo energiezuinig als mogelijk maken, is een hele grote opgave én investering vooral wanneer het een oude woning betreft van voor 1960. Huizen voor 1970 zijn bijna niet voorzien van isolatie anders dan misschien een spouwmuur en misschien dubbele beglazing die later is aangebracht.

Het energieneutraal maken van een woning omvat dan ook een heel pakket aan maatregelen wat moet worden genomen; isoleren, ventilatie, energie (elektra en warmte) en niet te vergeten aangepaste verwarming want normale radiatoren kunnen niet aangesloten worden op bijvoorbeeld een warmtepompinstallatie.

Lees het artikel Energiezuinig of Energieneutraal of laat EQ-bouw u adviseren wanneer u energie wilt besparen op uw woning!

aandachtspunten-verbouwen-energielabel-energieneutraal-energiezuinigDe verbouwing zelf?

Bij de voorbereiding moet natuurlijk ook de bouwtechnische kant te worden bekeken. U kunt de mooiste plannen hebben voor de woning maar het moet ook uitvoerbaar zijn. Kunt u zomaar een compleet nieuw dak plaatsen of een houten vloer vervangen door een betonnen vloer met vloerverwarming?

Daarom is het ook zo belangrijk dat u met een aannemer deze zaken doorneemt. Een goede aannemer zal u kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn maar ook wanner iets (bijna) niet uitvoerbaar is zonder extra kosten te maken. Wel belangrijk om te weten voordat u bijvoorbeeld een financiering aangaat.

Waar moet u dan zoal op letten?

Bij een aanbouw of een serre moet u weten waar de fundering uit moet bestaan en dus hoe de bodem is opgebouwd; wellicht dat er funderingspalen noodzakelijk zijn. Hiervoor moet dus wel onderzoek worden gedaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een aanbouw na enige maanden al gaat verzakken met alle gevolgen van dien. Ga naar voor informatie naar funderingen.

aandachtspunten-verbouwen-fundering

Weet u wat de ‘dragende’ muren zijn van uw woning? Wel belangrijk als u een muur wil doorbreken om bijvoorbeeld de keuken bij de woonkamer aan te trekken. Zie Wat is een dragende muur?

Als u overweegt een houten vloer te vervangen door een betonnen, overweeg dan ook meteen vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming is niet alleen aangenaam maar over het algemeen ook een efficiëntere verwarming.

Zie Vloeren.

Waarom zou u voor EQ-Bouwmanagement kiezen?

Dat is niet zo moeilijk om te beantwoorden: omdat wij ervoor zorgen dat uw project geheel naar wens, binnen de gestelde tijd én betaalbaar wordt uitgevoerd.

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter.

Bewezen expertise

Leverancierskortingen

Directe communicatie

Transparantie

© Copyright - EQ Bouwmanagement | Website by Team Koen